Όνειρα και Ψυχολογια



Η μελέτη και οι θεωρίες γύρω από τα όνειρα ξεκίνησαν αιώνες πριν. Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης αναφέρουν τα όνειρα ως ενδείξεις της ψυχικής και της σωματικής κατάστασης του ατόμου.

Σήμερα τα δεδομένα έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί. Αποδεδειγμένα, ο ύπνος μας χωρίζεται σε 5 ολιγόλεπτες, επαναλαμβανόμενες φάσεις. Μια από αυτές, η φάση ταχέων οφθαλμικών κινήσεων -ή REM- κρύβει όλα τα μυστικά των ονείρων μας. Στη REM ο εγκέφαλος «ταξινομεί» όλο το υλικό που είχε προσλάβει την προηγούμενη μέρα και πλάθει ανάλογα σενάρια.

Τι είναι τα όνειρα ;


Κάποτε ονειρεύτηκα ότι ήμουν μια πεταλούδα. Όταν ξύπνησα, δεν ήξερα εάν ήμουν πράγματι ένας άνθρωπος που ονειρεύτηκε πως ήταν πεταλούδα, ή μια πεταλούδα που ονειρεύεται πως είναι άνθρωπος...
Τι είναι τα όνειρα; Αυτός ο παράξενος κόσμος που υπάρχει παράλληλα με τον δικό μας, μέσα και έξω από αυτόν την ίδια στιγμή; Ένας κόσμος μήπως, που είναι ίδιος κι απαράλλαχτος με αυτόν της εγρήγορσης, με μόνη διαφορά το «μάτι» της συνείδησης που κάνει τον έναν κόσμο πραγματικό και τον άλλο φανταστικό;

15 αλήθειες για τα όνειρα



Τα όνειρα είναι μια από τις πιο μυστηριώδης αλλά και ενδιαφέρουσες εμπειρίες στη ζωή μας.
Κατά τη ρωμαϊκή εποχή κάποια όνειρα υποβάλλονταν στην Ρωμαϊκή Σύγκλητο για ανάλυση και την ερμηνεία τους. Τα όνειρα τότε θεωρούνταν ως μηνύματα από τους θεούς. Άνθρωποι που ερμήνευαν όνειρα συνόδευαν  ακόμα και στρατιωτικούς ηγέτες σε μάχες και εκστρατείες!
Είναι επίσης γνωστό ότι πολλοί καλλιτέχνες έχουν λάβει τις δημιουργικές ιδέες τους από τα όνειρά τους.

Τι σημαίνει όταν στον ύπνο σας βλέπετε ότι κάνετε σεξ;


Η Sharon Gilchriest O' Neil, σύμβουλος γάμου και συγγραφέας του βιβλίου "Σύντομος οδηγός για έναν ευτυχισμένο γάμο", υποστηρίζει ότι όπως όλα τα όνειρα, έτσι και αυτά της "απιστίας" θέλουν να μας.. διδάξουν κάτι για την ζωή μας. Συγκεκριμένα αν ονειρεύεστε ότι κάνετε:



(δ) μέρος 2

Δάγκωμα 

Αυτό το όνειρο προοιωνίζεται κακό. Συνεπάγεται μια επιθυμία ανατροπής έργου που έχει δημιουργήσει κακό προηγούμενο. Είναι επίσης πιθανό να υποστείτε απώλειες εξαιτίας κάποιου εχθρού. 


Δάκρυα 

Αν ονειρευτείτε ότι κλαίτε, σημαίνει ότι κάποια οδύνη σας πλησιάζει. Αν δείτε άλλους να κλαίνε, είναι προμήνυμα ότι η θλίψη η δική σας θα επηρεάσει την ευτυχία των άλλων. 


Δακτυλήθρα 

Αν δείτε στ' όνειρο σας ότι χρησιμοποιείτε δαχτυλήθρα, θα πρέπει να ετοιμαστείτε να ευχαριστήσετε εκτός από τον εαυτό σας και πολλούς άλλους. Αν είστε γυναίκα, αυτό το όνειρο σημαίνει πως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επιβληθείτε. Το να ονειρευτείτε ότι χάσατε τη δαχτυλήθρα σας, είναι σημάδι πως θα έχετε φασαρίες. Παλιά ή σπασμένη δακτυλήθρα σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να κάνετε επιπολαιότητες. 
Αν δείτε ότι αγοράσατε ή ότι σας έδωσαν καινούργια δαχτυλήθρα, μπορείτε να περιμένετε νέες συναναστροφές που θα σας εξασφαλίσουν ηρεμία και ικανοποίηση. 

(γ) μέρος 2



Γάγγραινα

Αν ονειρευτείτε κάποιον να έχει προσβληθεί από γάγγραινα, προμηνύεται ο θάνατος ενός γονιού ή κοντινού συγγενή.


Γάζα

Αν ονειρευτείτε πως είστε τυλιγμένος σε γάζα, σημαίνει ασταθή τύχη. Για τον εραστή που θα δει την αγαπημένη του τυλιγμένη με γάζα, σημαίνει πως έχει μεγάλη επιρροή επάνω της.

(β) μέρος 2

Βάγια 

Βάγιες στα όνειρα, είναι ειδήσεις ότι θα υπάρξουν ευτυχισμένες καταστάσεις. 
Για μία νέα γυναίκα που θα δει στον ύπνο της ότι περνά ανάμεσα από δρόμο φυτεμένο με βάγιες, το όνειρο προλέγει πιστό σύζυγο και ευχάριστο σπιτικό. Αν οι βάγιες είναι μαραμένες, σημαίνει ότι κάποιο θλιβερό περιστατικό θα χαλάσει την ηρεμία της. 


Βάζο 

Το να ονειρευτείτε βάζο σημαίνει ότι θ' απολαύσετε ευχάριστη και ήσυχη οικογενειακή ζωή. 
Αν δείτε ότι πίνετε από βάζο, σύντομα θα ενθουσιαστείτε από κάποια κλεμμένη αγάπη. Ένα σπασμένο βάζο προλέγει θλίψη. Για τη νέα γυναίκα που θα ονειρευτεί ότι της δίνουν βάζο, είναι προμήνυμα ότι σύντομα θα εκπληρωθεί η πιο τολμηρή της επιθυμία. 

(α) 2 μέρος


'Aβυσσος
Αν δείτε ότι κοιτάζετε σε μιαν άβυσσο, σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσετε απειλές κατάσχεσης ιδιοκτησίας, και ότι θα υπάρξουν φιλονικίες και κατηγορίες προσωπικής φύσεως, που θα σας δυσκολέψουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής.
Για μια γυναίκα που ονειρεύτηκε πως κοίταζε σε άβυσσο, σημαίνει ότι θα φορτωθεί με ανεπιθύμητες φροντίδες. Αν δει πως πέφτει στην άβυσσο, η απογοήτευση της θα είναι πλήρης" αν όμως δει πως κατάφερε να την περάσει, ή να την αποφύγει, σημαίνει ότι θα αποκατασταθεί.

Αγάλματα
Αν δείτε αγάλματα στον ύπνο σας, σημαίνει απομάκρυνση αγαπημένου προσώπου. Ακόμα σημαίνει έλλειψη ενεργητικότητας, που θα γίνει η αιτία να έχετε απογοητευτικά αποτελέσματα στις προσπάθειες σας.